Let’s Get Fizzzical!

Ontdek de Diverse Wereld van Zoetheid in Mousserende Wijnen

Mousserende wijnen variëren enorm in smaak. Een belangrijk onderscheid ligt in hun zoetheidsniveau. Laten we een reis maken door deze verscheidenheid, van de droogste naar de zoetste varianten, elk met hun eigen unieke karakter en foodpairing mogelijkheden. Enjoy!

Brut Nature

We beginnen onze reis met Brut Nature, de droogste categorie met bijna geen toegevoegde suiker (meestal minder dan 3 gram per liter). Deze wijn is uitzonderlijk droog en verfrissend. Probeer deze wijn met oesters voor een elegante smaakervaring.

Törley François President Brut Nature
80% Chardonnay en 20% Pinot Noir. Een méthode traditionelle uit Hongarije zonder dosage, dus een beendroge schuimwijn. Mooie citrus in de neus, de fijne belletjes en de knapperige zuren bezorgen je een mondvullende schuimwijn met daarna een droge afdronk.

Extra Brut

Extra Brut-wijnen behouden hun droogheid, maar met een subtiele zoetheid (minder dan 6 gram restsuiker per liter). Ze passen goed bij sushi, waarbij de frisheid van de vis wordt benadrukt door de delicate zoetheid van de wijn.

Bodega La Rural San Felipe Extra Brut Sparkling Wine
Lichtgele kleur met heldere reflecties. In de neus kan men aroma’s van rijp wit fruit en citrus terugvinden, bijgestaan door licht geroosterde tonen. De smaak is fijn met lichte pareling. De afdronk is romig met fijne zuren die zorgen voor een compleet plaatje.

Deze schuimwijn bestaat uit 50% Chardonnay en 50% Pinot Noir. De wijn wordt gemaakt volgens de Methode Charmat. De wijngaarden bevinden zich in het Andes-gebergte op 1000 meter boven zeeniveau.

Brut

Brut-mousserende wijnen bevatten doorgaans tussen de 6 en 15 gram restsuiker per liter. Deze wijnen bieden een uitgebalanceerde smaak en gaan uitstekend samen met een gevarieerd kaasplateau, waarbij de droogheid van de wijn de rijke smaken van de kazen aanvult.

Mont Marçal Brut Reserva
Bleekgele kleur met fijne pareling. In de neus aroma’s van citrus in combinatie met lichte toetsen van gist en brioche. Aangename smaak waarbij de balans tussen de frisse zuren en de zachte fruitigheid zorgen voor een aangename afdronk.

Extra Dry

Ondanks de naam zijn Extra Dry-wijnen iets zoeter dan Brut, met 12 tot 20 gram restsuiker per liter. Probeer deze wijn met gefrituurde gerechten zoals calamares, waarbij de zoetheid van de wijn de knapperigheid van het eten compenseert.

Ponte di Piave Prosecco Extra Dry
Deze Prosecco komt voort uit een selectie Glera druiven van de heuvels uit Treviso.  Hier zijn druiven elegant zuur en de wijnen licht en fris van karakter. Zo ook deze aangename Prosecco, bereid volgens de Charmat methode. In de geur acaciabloemen met een goede en fijne intensiteit, fris fruitig en elegant met een vleugje perzik en gele appel.  Zacht van smaak met karakter en prettig droog. Stralend strogeel van kleur vol fijne belletjes.

Sec

Sec-mousserende wijnen (17 tot 35 gram restsuiker per liter) bieden een subtiel halfdroog profiel. Ze zijn uitstekend bij gerechten zoals kip met romige sauzen, waarbij de zoetheid van de wijn de romigheid van de saus balanceert.

Törley Gala Sec – Etyek
Zeer fruitige schuimwijn volgens charmat methode gemaakt. Veel wit fruit als perziken en gele appels, niet droog.

Demi-Sec

Demi Sec-wijnen bevatten meer suiker dan Sec, met 33 tot 50 gram restsuiker per liter. Deze zoetere wijn past goed bij fruitige desserts zoals perentaart, waarbij de zoetheid van de wijn harmonieert met de natuurlijke zoetheid van het fruit.

Champagne Mailly Demi Sec – Grand Cru
Diepe gouden tinten introduceren een neus van gekristalliseerde citrus vermengd met sappige geuren van warme brioche, karamel, weelderige peren en gemberbrood. De smaak is vol en indrukwekkend lang, met een kussenachtige bruis die de dichte body benadrukt.

Doux

Doux-mousserende wijnen zijn de zoetste variant, met meer dan 50 gram restsuiker per liter. Deze wijnen zijn ideaal als dessertwijnen en vormen een perfecte combinatie met rijke chocoladedesserts, waarbij de zoetheid van de wijn een hemelse combinatie creëert.

Törley Muskateller Doux – Etyek
Fruitige en zoete schuimwijn op basis van de Muscat druif, fruit, zoet en bellen voor de liefhebbers.