Torres

Ancient Roots

DO Penedès
Met 2.700 jaar aan wijnmaakgeschiedenis op zijn naam, waardoor het de oudste wijnmaakregio in Catalonië is, is DO Penedès een brede, open herkomstaanduiding die zich uitstrekt over een groot gebied tussen de zee en de bergen, halverwege tussen Barcelona en Tarragona. De invloed van de zon en de Middellandse Zee maakt Penedès tot een uitzonderlijke regio voor wijnbouw. Zijn unieke karakter is verantwoordelijk voor de diversiteit aan wijnen uit DO Penedès, waarbij de verschillen in klimaat, landschap en bodem leiden tot duizend smaken en aroma’s.

Het bewaren van ons erfgoed, het beschermen van de aarde:
Al meer dan 2.000 jaar wordt er wijn verbouwd rond Castell de la Bleda, in het hart van Penedès. Overblijfselen uit de Iberische, Romeinse en middeleeuwse perioden, evenals uit vlak voor de phylloxera-plaag, zijn allemaal op deze locatie gevonden. Sinds het begin van de jaren 80 is Torres bezig met het herstellen van oude druivensoorten om een rol te spelen in het behoud van het wijnerfgoed van Catalonië en om oplossingen te zoeken voor de uitdagingen van klimaatverandering. In de loop der tijd hebben zij gezien dat sommige van deze variëteiten, naast hun grote potentie voor wijnbereiding, ook uiterst bestand zijn tegen hoge temperaturen en droogte.

Clos Ancestral Blanco
In het geval van de druivensoort Forcada, de eerste witte prephylloxera-variëteit die is hersteld en gevinifiëerd, wordt de blend gemaakt met een klein percentage van de inheemse xarello-variëteit, wat bijdraagt aan de aromatische complexiteit van de wijn met graanachtige tonen en versterkt zijn territoriale identiteit.

Clos Ancestral Tinto:
voor Moneu, een inheemse variëteit uit Penedès, die ze hebben geherintroduceerd door het aanplanten ervan in de wijngaard van Castell de la Bleda, en die nu deel uitmaakt van de  rode Clos Ancestral-blend. Deze is goed bestand tegen droogte en hoge temperaturen en vormt samen met Garnacha en Tempranillo een perfect trio dat zorgt voor een complexe, maar speelse rode wijn.