Chateau Cazenave, St. Emilion

Saint-Emilion, een middeleeuws dorp dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, is beroemd over de hele wereld dankzij zijn prestigieuze appelaties en geweldige wijnen. Éen van hen, Robert Villepigue, een landbouwingenieur uit de Saint-Emilion leidde Château Figeac van 1905 tot 1928. Rond 1930, tijdens de economische crisis had Villepigue een ingenieus idee om wijnbouwers te laten samenwerken in een coöperatieve. De belangrijkste rol van de kelder was om verschillende wijngaarden te verenigen om de productiemiddelen, de wijnproductie en de verkoop te delen (meestal in bulk). In 1932 produceerde de coöperatie hun eerste wijnen. In 1966 werd de Coöperatieve erkend als een organisatie van producenten met leden in de 8 gemeenten van Saint-Emilion.

In de loop der jaren heeft de UDPSE hard gewerkt om de kwaliteit van hun wijnen te perfectioneren en dit heeft zijn vruchten afgeworpen. Ongeveer 12% van de geproduceerde wijnen uit de Saint-Emilion zijn afkomstig van deze groep.

Cazenave ligt in het zuiden van Saint-Emilion, in de gemeente Vignonet. De naam van het kasteel is afkomstig van de plaats waar de meerderheid van deze wijngaarden gelegen zijn.