QUE SYRAH, SHIRAZ!

De Syrah-druif, ook bekend als Shiraz in bepaalde wijnregio’s, is een vooraanstaande druivensoort die wereldwijd wordt geteeld voor de productie van rode wijnen. Oorspronkelijk afkomstig uit de Rhône-vallei in Frankrijk, heeft de Syrah-druif zijn naam te danken aan de stad Shiraz in Iran. Tegenwoordig gedijt deze druif op grote schaal in diverse wijnstreken over de hele wereld, waaronder Australië, Zuid-Afrika, Hongarije, Italië en Chili.

De Syrah-druif kenmerkt zich door dikke, donkere schillen, wat resulteert in wijnen met een diepe kleur en complexe smaken. Deze druivensoort gedijt goed in zowel gematigde als warme klimaten, waarbij de smaakprofielen aanzienlijk variëren afhankelijk van de regio en teeltomstandigheden. Over het algemeen staan Syrah-wijnen bekend om hun krachtige karakter, volle body en uitgesproken aroma’s.

In de wijnkelder wordt de Syrah-druif vaak gebruikt voor zowel pure wijnen als voor assemblages. Combinaties met andere druivensoorten zoals Grenache en Mourvèdre in de Zuidelijke Rhône, of met Cabernet Sauvignon in bepaalde Nieuwe Wereldwijnen, leveren een breed scala aan smaakprofielen op, variërend van kruidig en peperig tot fruitig en geconcentreerd.

De Syrah-druif heeft door de eeuwen heen een indrukwekkende evolutie doorgemaakt, waarbij wijnmakers de veelzijdigheid van de druif hebben benut om wijnen van topkwaliteit te produceren. Of het nu in de oorspronkelijke Rhône-vallei is of in zonovergoten wijngaarden aan de andere kant van de wereld, de Syrah-druif blijft geliefd bij wijnliefhebbers die op zoek zijn naar krachtige, complexe en boeiende rode wijnen.

Ontdek hieronder enkele van onze  favorieten Syrah/Shiraz-wijnen uit het assortiment.

Enjoy!