Wijn uit de hoogte! Spanje! Tenerife

Het Piedra Fluida-project, gestart in 2018 door de vastberaden oprichter Felix Becker, heeft als missie de meest bijzondere oude wijngaarden op het eiland te beschermen en te behouden. Het doel is om speciale wijnen met een beperkte productie te produceren, waarin de inheemse variëteiten optimaal tot hun recht komen. De ware geest van Piedra Fluida wordt gekenmerkt door volledig respect voor de natuur, biodiversiteit en duurzame economische groei.

Felix begon zijn reis door enkele spectaculaire wijngaarden aan te kopen in 2016. Na intensief werk om ze te herstellen, werd de eerste jaargang uitgebracht in 2018. Het streven is om alleen zeer speciale wijnen met een beperkte productie te creëren. Alle wijngaarden worden met uiterste zorg behandeld, met biologische landbouw en volgens biodynamische principes, waarvan sommige al gecertificeerd zijn.

Op dit moment beheert Piedra Fluida verschillende wijngaarden op het eiland. In Santa Ursula en El Sauzal, gelegen op zeer steile noordwest georiënteerde hellingen van de Teide, bevinden zich 25 hectare wijngaarden op 600 meter hoogte, met uitzicht over de oceaan. Hier worden twee van de single vineyard wijnen geproduceerd: Ojitos en Vidal, afkomstig van meer dan 80 jaar oude wijnstokken van de Listan Negro variëteit. Op traditionele wijze worden de wijnstokken geleid volgens het lage pergola systeem, wat de uitbreiding van het oude hout van de wijnstok mogelijk maakt.

Aan de zuidkant van het eiland, nabij het afgelegen bergdorp Villaflor, bevinden zich de Cruz de Tea wijngaarden op 950 meter hoogte en de spectaculaire Los Frontones wijngaard op 1687 meter hoogte. Laatstgenoemde is de hoogste wijngaard in Europa met 90+ jaar oude wijnstokken. Zowel de wijngaarden als de wijnen zijn biologisch gecertificeerd. Het resultaat zijn zeer frisse, verticale en minerale wijnen van de Listan Blanco druif.

De wijnmakerij wordt geleid door de ervaren oenoloog Gabriel Morales, afkomstig van Tenerife. Met meer dan 20 jaar ervaring in wijnbouw op de Canarische Eilanden, is hij een ware expert in het werken met de unieke inheemse variëteiten hier. De productie wordt ook gesteund door de talentvolle oenoloog Loreto Pancorbo, een ervaren wijnmaker uit Rioja met internationale ervaring, en momenteel een 2e jaars MW-kandidaat.

Hoewel het project nog jong is, streven Felix en Gabriel ernaar om meer prachtige wijngaarden aan te kopen. Ze hebben ook andere inheemse variëteiten geplant, waaronder Verdello, Albillo Criollo, Baboso Negro, Malvasia Aromatica en Gual, waarmee ze hun missie voortzetten om de unieke en rijke wijncultuur van de Canarische Eilanden te behouden en te vieren.