Het ontstaan van Lözarn is een verhalende wijngeschiedenis die drie continenten omarmt, maar stevig geworteld is in de vruchtbare gronden van de Breede-riviervallei. Alles begon in 1898 met de geboorte van Kathleen May in Fish Hoek, Zuid-Afrika, als dochter van Amy Sedgewick en Robert Müller. Tijdens haar jeugd reisde ze veel tussen Europa en Zuid-Afrika, waarna ze in Warwickshire een opleiding aan een tuinbouwschool volgde. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog moest haar vader vechten voor het Duitse leger. Hierdoor vluchtte Kathleen (“Kay”) samen met haar moeder en zus naar Zwitserland, waar ze zich vestigden in het pittoreske Luzern.
Op 21-jarige leeftijd trouwde ze met Sebastian in Harare, Zimbabwe, en later verhuisden ze naar Somerset West, Zuid-Afrika, waar Sebastian het bekende wijnhuis Vergelegen beheerde.
In 1923 kochten Kay en Sebastian land in Robertson en noemden het naar de geliefde herinneringen aan Luzern. Hier bouwden ze Doornbosch-Farm uit met voornamelijk eenden en kippen. Na vele jaren hun droom te hebben geleefd, erfde hun zoon Ivan Sedgwick Smuts de boerderij. Hij plantte wijngaarden en boomgaarden aan en veranderde zo de koers van het landgoed, dat tot op de dag van vandaag ongewijzigd blijft. Maar het verhaal is hier zeker niet ten einde. De vierde generatie, vertegenwoordigd door Grant Smuts en zijn zonen Juan-Ivan en Sean-Grant, zet vandaag de erfenis voort. Ze werken samen met wijnmaker Salóme Buys-Vermeulen, die in 2012 tijdens haar vakantie in Chili verliefd werd op de Carménère-druif. Dit leidde tot het planten van de eerste Single Vineyard Carménère in Zuid-Afrika, wat het begin markeert van Lözarn’s betrokkenheid bij deze exotische druivensoort.
In 2017 waren ze ook het eerste wijnhuis in Zuid-Afrika dat een wijn op de markt bracht van 100% Carménère. Carménère is op zichzelf al een beetje een vreemde eend in de bijt in de wijnwereld, behorende tot de druiven van de Bordeaux-familie, maar vooral aangeplant in Chili. Daarbovenop dacht men tot in 1994 in Chili dat hun aangeplante Carménère-druiven koning Merlot waren. Pas in 1998 kreeg deze cultivar in Chili zijn rechtmatige naam terug.
Waarom een skelet van een eend op de labels?
Dit is een ode aan Kay, die gedurende de jaren eenden en kippen teelde op de Doornbosch-farm.
Heeft Lözarn alleen wijnen met Carmènère, of worden er ook andere variëteiten verbouwd?
Nee, Carménère is zeker hun uithangbord, maar ze verbouwen ook Shiraz, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Franc, Merlot en Cabernet Sauvignon.